POZNAJ ZASKAKUJĄCY SMAK KARPIA

Makaron ze smażonym karpiem i pomidorami

Zobacz przepis

Pulpety z karpia w dyniowym sosie curry

Zobacz przepis

Domowe filetowanie karpia

Ostrym nożem poprzecznie nacinamy filet w pionowe paski o grubości 2-3 mm. Uważamy, aby nie uszkodzić skóry ryby. Rozdrobnione w ten sposób ości wytopią się w podczas smażenia.

Dokładna instrukcja na filmiku poniżej.

Makaron ze smażonym karpiem i pomidorami

Zobacz przepis

Domowe filetowanie karpia

Ostrym nożem poprzecznie nacinamy filet w pionowe paski o grubości 2-3 mm. Uważamy, aby nie uszkodzić skóry ryby. Rozdrobnione w ten sposób ości wytopią się w podczas smażenia.

Dokładna instrukcja na filmiku poniżej.

Karp w cieście piwnym z fasolką szparagową

Zobacz przepis

Pulpety z karpia w dyniowym sosie curry

Zobacz przepis

Karp w cieście piwnym z fasolką szparagową

Zobacz przepis

Czy wiesz, że karp może być również wędzony?

Wędzenie zapewnia mu oryginalny smak. Wędzony na zimno zachwyca intensywniejszymi walorami smakowymi, a przygotowany na ciepło wyróżnia się głębokim aromatem.

Mini podpłomyki z karpiem i salsą z pomidorów

Zobacz przepis

Jakie wino pasuje do karpia?

Potrawy z karpia fantastycznie smakują w towarzystwie białego wytrawnego wina o aromatycznych nutach cytrusów i sporej kwasowości. Dobrze komponują się również z lżejszymi winami czerwonymi półwytrawnymi.