Przygotowanie karpia:
- Naciętego fileta z karpia pokrój w paski grubości 1-2 cm, posól i dopraw pieprzem.
- W dużej misce wymieszaj piwo, mąkę, proszek do pieczenia, paprykę, sól i pieprz, aby
uzyskać gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję śmietany.
- W rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu. Kawałki karpia obtocz w mące, następnie w cieście i smaż w rozgrzanym tłuszczu 8-10 minut, aż będą rumiane.
Przygotowanie fasolki:
- Fasolkę obgotuj w osolonym wrzątku 6-8 minut.
- Przelej zimną wodą, skrop oliwą z oliwek i dopraw skórką z cytryny i solą.
Przygotowanie frytek:
- Ziemniaki pokrój w grube słupki (nie obieraj) i namocz w zimnej wodzie przez 20 minut.
- Namoczone ziemniaki dokładnie osusz, następnie obgotuj we wrzątku przez 4-6 minut i zalej zimną wodą.
- Ponownie osusz ziemniaki i smaż w rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
- Gotowe frytki odsącz na papierowym ręczniku i posól.
Przygotowanie sosu tatarskiego:
- Jajka, grzyby, ogórki i zioła posiekaj.
- Dodaj majonez, chrzan, musztardę, przyprawy i skórkę z cytryny.
- Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Karpia podawaj z sosem tatarskim, frytkami oraz fasolką.