Karp z lokalnych stawów to źródło aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Zawiera dobrze przyswajalne białko i tłuszcze o prozdrowotnym działaniu.
Optymalny cykl hodowlany oraz rodzaj pożywienia mają olbrzymi wpływ na wartości odżywcze karpia. Im wyższej jakości jest pasza, tym mięso zawiera więcej białka. Karp to również wiele cennych dla organizmu witamin z grupy B oraz witamin A, C, D, E i K, a także minerałów, takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo i sód.
Porcja 220 g mięsa karpia pokrywa dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko i witaminy.
Potas pełni ważną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, a fosfor uczestniczy w syntezie nici DNA. Mięso karpia zawiera też selen, cynk, żelazo, siarkę i magnez.
Zawarta w karpiu witamina A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Witamina D w połączeniu z wapniem wzmacnia kości, jednocześnie przeciwdziałając osteoporozie. Witaminy z grupy B mają liczne właściwości zdrowotne, w tym obniżają ciśnienie krwi, wspomagają regenerację układu nerwowego i skóry, a także przeciwdziałają anemii.
Karpia można jeść na zdrowie! Dobrej jakości tłuszcz pozytywnie wpływa na układ krążenia, a bogactwo witamin B, A i D oraz łatwo przyswajalnego białka przyczyniają się do poprawy zdrowia, zapobiegają wielu schorzeniom oraz wspomagają organizm, także podczas leczenia.